top of page

Genitale wratten bij de man


Deze man voelt zich weer zelfverzekerd na de succesvolle behandeling van genitale wratten
Deze man voelt zich weer zelfverzekerd na de succesvolle behandeling van genitale wratten

Genitale wratten, ook wel bekend als condylomata acuminata, zijn een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Deze genitale wratten bij de man verschijnen meestal in het genitale gebied, inclusief de penis, de balzak, de anus en het perineum. Hier zijn enkele belangrijke feiten en informatie over genitale wratten bij mannen:

  1. Symptomen: Genitale wratten bij mannen manifesteren zich meestal als kleine, huidkleurige of grijsachtige gezwellen of wratten in het genitale gebied. Deze wratten kunnen alleen voorkomen of in groepen verschijnen en kunnen jeuken of pijnlijk zijn.

  2. Oorzaak: Genitale wratten worden veroorzaakt door verschillende stammen van het HPV. HPV is een veelvoorkomend virus dat via seksueel contact wordt overgedragen. Niet iedereen die met HPV besmet is, ontwikkelt genitale wratten. Sommige mensen dragen het virus bij zich zonder symptomen te hebben.

  3. Overdracht: HPV wordt voornamelijk verspreid via seksueel contact, inclusief vaginale, anale en orale seks. Condoomgebruik kan het risico op overdracht verminderen, maar biedt geen volledige bescherming omdat het virus ook kan worden overgedragen via huid-op-huidcontact.

  4. Diagnose: De diagnose van genitale wratten wordt meestal gesteld op basis van fysiek onderzoek door een arts of een andere medische professional. In sommige gevallen kan een biopsie of andere tests nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

  5. Behandeling van genitale wratten bij de man: Genitale wratten kunnen worden behandeld, maar er is geen genezingskuur voor HPV. Meestal klaart het lichaam zich vanzelf, stoppen met roken helpt hierbij. Behandelingsopties omvatten onder andere het gebruik van crèmes, vloeistoffen of de meestal succesvollere methode; cryotherapie (bevriezing van de wratten) om de wratten te verwijderen. Chirurgische verwijdering kan nodig zijn in sommige gevallen.

  6. Terugkerende infecties: Genitale wratten kunnen terugkeren, zelfs na behandeling, omdat het virus in het lichaam aanwezig kan blijven. Het immuunsysteem van een persoon kan helpen bij het onderdrukken van het virus, maar het kan nog steeds latent aanwezig zijn.

  7. Preventie: Preventie is belangrijk bij genitale wratten en HPV. Het HPV-vaccin is beschikbaar en kan helpen beschermen tegen bepaalde HPV-stammen die genitale wratten en bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken. Daarnaast is veilig seksueel gedrag, zoals condoomgebruik en het vermijden van promiscuïteit, belangrijk om het risico op HPV-overdracht te verminderen.

Als je vermoedt dat je genitale wratten hebt of bezorgd bent over mogelijke symptomen, raadpleeg dan een arts of een seksuele gezondheidskliniek (Huidspecialisten.com) voor een juiste diagnose en passende behandeling.


Meer informatie over Genitale wratten en de behandeling daarvan.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page