top of page

Acne en Microbioom


Acne veroorzaakt door een beschadigd microbioom werpt een nieuw licht op de Acnebehandeling


Er bestaat een huid-microbioom en darm-microbioom. Beide zijn voor de huid van belang. Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstoken talgklieren, vaak resulterend in puistjes, mee-eters en rode bultjes op de huid. Het microbioom, ook wel bekend als de microbiota of microflora, verwijst naar de gemeenschap van micro-organismen die op en in het menselijk lichaam leven, waaronder bacteriën, schimmels, en virussen. Er is groeiend bewijs dat suggereert dat het microbioom van de huid een rol speelt bij het ontstaan en de ernst van acne. De huid heeft zijn eigen microbioom, dat de natuurlijke afweermechanismen kan beïnvloeden en de balans tussen verschillende soorten micro-organismen cruciaal is voor een gezonde huid. Een disbalans in het microbioom van de huid kan de ontstekingsreacties versterken en bijdragen aan het ontstaan van acne. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde bacteriën, zoals Propionibacterium acnes, die normaal op de huid aanwezig zijn, een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van ontstekingen en het ontwikkelen van acne. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het microbioom van de huid en die kunnen bijdragen aan een verstoorde balans, waaronder:

  1. Antibiotica: Gebruik van antibiotica kan zowel goede als slechte bacteriën op de huid beïnvloeden, wat kan leiden tot een verstoorde balans.

  2. Alcohol, drugs, suiker, medicijnen (ook paracetamol en Ibuprofen)

  3. Huidverzorgingsproducten: Sommige agressieve of irriterende huidverzorgingsproducten kunnen het microbioom verstoren.

  4. Dieet: Voeding kan een rol spelen bij het beïnvloeden van het microbioom, hoewel het verband tussen dieet en acne complex is en nog niet volledig begrepen. Goede voeding voor je microbioom; kefir, zuurkool, vezels en groeten. Vermijd suiker en veel koolhydraten. Drink veel water. Beweeg veel of sport.

  5. Levensstijl: Factoren zoals stress en slaaptekort kunnen ook invloed hebben op het microbioom van de huid en bijdragen aan acne.

Het begrijpen van de relatie tussen het microbioom en acne opent mogelijkheden voor nieuwe benaderingen van de behandeling en preventie van acne. Het gebruik van probiotica en prebiotica, die de goede bacteriën op de huid stimuleren, wordt bijvoorbeeld onderzocht als een mogelijke aanvullende behandeling voor acne. Het is echter belangrijk op te merken dat onderzoek op dit gebied nog in de beginfase verkeert, en meer studies nodig zijn om de exacte mechanismen en behandelingen beter te begrijpen. Raadpleeg altijd een dermatoloog of een acne AGB code geregistreerd specialist voor advies over huidaandoeningen en behandelingen Huidspecialisten.com


Acne en huid microbioom beschermen door juiste verzorging;

Douche niet te lang en pas op met (te vaak) zwemmen in chloorwater.


Heb je vragen? WhatsApp 06 53 27 60 70


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page