top of page

Acnebehandeling bij de dermatoloog of acnespecialist


Vrouw met puistjes krijgt Acnebehandeling bij de acnespecialist
Bij een Acnebehandeling worden alle onzuiverheden verwijderd

Acnebehandeling bij de dermatoloog of AGB code gespecialiseerd acnespecialist.


Een Acnebehandeling bij de dermatoloog of acnespecialist kenmerkt het grote verschil dat de dermatoloog medicijnen voorschrijft en de acnespecialist een dieptereiniging zal uitvoeren met het verwijderen van alle onzuiverheden.

In de medische wereld worden behandelingen vaak gecodeerd met behulp van specifieke codes voor facturering en administratieve doeleinden. In Nederland worden hiervoor zogenaamde AGB-codes (Algemeen Gegevens Beheer Zorgverleners) gebruikt. Deze codes identificeren zorgverleners en zorginstellingen. Als het gaat om acnebehandeling, kan een dermatoloog of een gespecialiseerde acnespecialist betrokken zijn. De behandelingen die zij uitvoeren, kunnen onder verschillende AGB-codes vallen, afhankelijk van de specifieke dienstverlening en het soort zorgverlener. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Dermatoloog:

  • Consult bij een dermatoloog: AGB-code voor het spreekuur van een dermatoloog.

  • Medische behandelingen zoals het voorschrijven van medicatie of het uitvoeren van procedures: Deze kunnen onder specifieke codes vallen die de verrichte handelingen aanduiden.


Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling van acne, elk met zijn eigen voordelen en bijwerkingen. Het is belangrijk op te merken dat de reactie op medicijnen kan variëren van persoon tot persoon, en het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat je een nieuw medicijn gebruikt. Hier zijn enkele veelgebruikte acne-medicijnen en hun mogelijke nadelen en bijwerkingen:


Via de Dermatoloog zal de acne aanpak via voorgeschreven medicijnen. Nadeel zijn de bijwerkingen en dat de acne vaak terug komt als er gestopt wordt met de medicijnen.

 1. Benzoylperoxide:

  • Voordelen: Effectief bij het doden van bacteriën op de huid, vermindert ontstekingen.

  • Nadelen en bijwerkingen: Kan de huid uitdrogen, roodheid, schilfering en irritatie veroorzaken. Sommige mensen kunnen allergische reacties ervaren.


 1. Topische retinoïden (bijv. tretinoïne, adapaleen):

  • Voordelen: Helpen bij het voorkomen van verstopping van poriën en bevorderen de celvernieuwing.

  • Nadelen en bijwerkingen: Kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht, roodheid, irritatie en schilfering veroorzaken. Het kan in het begin leiden tot een verergering van acne.


 1. Orale antibiotica (bijv. doxycycline, minocycline):

  • Voordelen: Verminderen ontstekingen en doden bacteriën.

  • Nadelen en bijwerkingen: Langdurig gebruik kan resistentie tegen antibiotica veroorzaken. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, duizeligheid, gevoeligheid voor zonlicht en gastro-intestinale problemen.


 1. Orale anticonceptiva (voor vrouwen):

  • Voordelen: Reguleren hormonen en verminderen talgproductie.

  • Nadelen en bijwerkingen: Kan bij sommige vrouwen bijwerkingen veroorzaken, zoals stemmingswisselingen, gewichtstoename, en verhoogd risico op bloedstolsels.


 1. Isotretinoïne (orale retinoïde):

  • Voordelen: Zeer effectief bij ernstige acne.

  • Nadelen en bijwerkingen: Ernstige bijwerkingen, waaronder droge huid, lippen, en ogen, spier- en gewrichtspijn, leverproblemen, depressie en geboorteafwijkingen bij zwangere vrouwen. Het gebruik vereist strikte medische monitoring.

Roaccutane, ook bekend als isotretinoïne, is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van ernstige vormen van acne. Hoewel het effectief kan zijn, zijn er ook mogelijke nadelen en bijwerkingen verbonden aan het gebruik ervan. Hier zijn enkele van de mogelijke nadelen van Roaccutane:

 1. Bijwerkingen op de huid en slijmvliezen: Roaccutane kan leiden tot droge huid, gebarsten lippen, droge ogen en neusirritatie. Soms kan het ook leiden tot ontsteking van de slijmvliezen, zoals conjunctivitis.

 2. Verhoogd risico op zonnebrand: De huid wordt gevoeliger voor zonlicht tijdens het gebruik van Roaccutane, wat het risico op zonnebrand verhoogt. Het is belangrijk om goede zonbescherming te gebruiken tijdens de behandeling.

 3. Psychologische bijwerkingen: Er zijn meldingen geweest van psychologische bijwerkingen zoals depressie, stemmingswisselingen en suïcidale gedachten bij sommige mensen die Roaccutane gebruiken. Het is essentieel dat patiënten en hun zorgverleners waakzaam zijn voor veranderingen in stemming en gedrag.

 4. Leverfunctiestoornissen: Roaccutane kan de leverfunctie beïnvloeden. Regelmatige monitoring van de leverfunctie is meestal vereist tijdens de behandeling.

 5. Teratogene effecten: Roaccutane is teratogeen, wat betekent dat het ernstige aangeboren afwijkingen kan veroorzaken bij een foetus als het tijdens de zwangerschap wordt ingenomen. Vrouwen die Roaccutane gebruiken, moeten daarom effectieve anticonceptie gebruiken en zwangerschap vermijden tijdens de behandeling.

 6. Bloedlipidenverhoging: Het gebruik van Roaccutane kan leiden tot verhoogde niveaus van bloedlipiden, zoals cholesterol en triglyceriden. Regelmatige controle van deze waarden is vaak nodig.

 7. Spier- en gewrichtspijn: Sommige mensen ervaren tijdens de behandeling spier- en gewrichtspijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen die Roaccutane gebruikt deze bijwerkingen ervaart, en de ernst van de bijwerkingen kan variëren. Het gebruik van Roaccutane moet altijd onder toezicht staan van een arts, en patiënten moeten open communiceren over eventuele bijwerkingen of zorgen die ze ervaren tijdens de behandeling. De voordelen en risico's moeten zorgvuldig worden afgewogen voor elke individuele patiënt.


 1. Lokale antibiotica (bijv. clindamycine, erytromycine):

  • Voordelen: Verminderen bacteriële groei op de huid.

  • Nadelen en bijwerkingen: Kan allergische reacties veroorzaken, en langdurig gebruik kan resistentie bevorderen.


Gespecialiseerde AGB code geregistreerde Acnespecialist:

Acnebehandeling door een gespecialiseerde acnespecialist: Als voorbeeld geven we de procedure zoals die gaat via Huidspecialisten.com.

Een aantal van onderstaande behandelmethoden worden ingezet

 • Tijdens het reinigen van je huid krijg je informatie en worden er vragen gesteld.

 • Dieptereiniging bestaat uit peeling (soft, medium of strong)

 • Verwijderen van pustels (witte kopjes), commedonen (mee-eters) en/of milia (gerstekorrels)

 • Het aanbrengen van een pakking (power mask)

 • Aanbrengen van EGLISER

Voor thuis wordt er verwacht te reinigen met N2 Facewash, een zeepvrije formule met melkzuur die de natuurlijke belangrijke zuurmantel en microbioom beschermd.


Daarna het product ACNE


De aanpak van de AGB code geregistreerd Acne specialist van Huidspecialisten.com heeft een duidelijk andere werkwijze dan bij de dermatoloog. Gebleken is dat het sterk maken van het microbioom in de darmen en op de huid van groot belang is bij het bestrijden van acne. De medicijnen beschadigen dit natuurlijk immuunsysteem waardoor na het stoppen van het medicijn er op dit vlak een probleem is ontstaan.


Natuurlijke aanpak:

Slik vitamine D evt aangevuld met Dermonyl huidvitaminen

Eet voeding ter versterking van je microbioom; Kefir, zuurkool, vezels, groente, vis.

Alcohol, XTC en medicijnen (ook paracetamol en Ibuprofen) beschadigen het microbioom.

Ook goed voor je darmen & huid; maak botten-bouillon


Slaap voldoende, sport en sta niet met je gezicht onder de warme douche. Verschoon je kussensloop om de dag. Draai je kussen elke dag. Kom niet aan je gezicht. Drink veel water. Beperk suiker en koolhydraat inname.


Heb je vragen? WhatsApp 06 53 27 60 70 Huidspecialisten.com

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page