top of page

Donkere (acne) littekens | Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie staat naast Melasma en de zonnevlek in de top 3 van meest voorkomende pigmentvlekken.

Als een wond niet goed geneest kan er een donker litteken ontstaan. Dit donker litteken is donker door teveel pigment, vandaar de naam hyperpigmentatie. Dit komt het meeste voor na een doormaak van acne maar dit komt ook voor bij eczeem, brandwonden, waterpokken, psoriasis, lichen ruber planus en insectenbeten.


Rosenberg heeft een acne-specialisatie voor tijdens de acne-uitbraak maar ook voor de gevolgen van acne. In veel gevallen verdwijnen de pigmentvlek-littekens maar dit kan vele maanden duren. De donkere huid heeft meer last van Post-inflammatoire hyperpigmentatie omdat deze huid in staat is veel pigment aan te maken.


Mag ik zonnen, buiten of onder de zonnebank?

Nee liever niet, hou de Post-inflammatoire hyperpigmentatie weg van zonlicht


Welke behandeling werkt het beste tegen Post-inflammatoire hyperpigmentatie?

Glycolzuur is de beste keuze. Zowel in hoog percentage tijdens de behandeling 40% en een lager percentage Glycolzuur 10-12% voor thuis.


Oppervlakkige chemische peeling” met fruitzuren.

Bij een oppervlakkige chemische peeling wordt een stof aangebracht op de huid die de celdeling doet versnellen. Er treedt een soort “vernieuwing” op van de opperhuid. Als gevolg hiervan zal de behandelde huid gaan afschilferen. Met de afschilfering, wordt het overmatige pigment naar verwachting afgevoerd. Dit geeft dus uiteindelijk een blekend effect. Het meest effectieve zuur is glycolzuur wat toegepast wordt in concentratie van 10%-40%. Vanwege de kleine molecuul-grootte wordt dit zuur makkelijk door de verschillende lagen van de opperhuid opgenomen, waar het zijn werking uitstekend doet.


Naast de Glycolzuur Peeling is Microneedling (zie foto boven) een effectieve behandeling. Pigmentatie die wat dieper zit wordt aangepakt, tevens maakt deze behandeling de huid ook fijner van structuur (gladder). Er is ook een combinatiebehandeling mogelijk, de Hydrafacial.


Daarnaast kun je zelf microneedling soft toepassen met home 0.50 mm microneedling roller (zie foto onder). De microneeling-roller is ooit in het brandwondencentrum bedacht. Heb je ook nog last van actieve acne (witte kopjes) rol dan hier niet overheen.


Moet ik ook een crème over Post-inflammatoire hyperpigmentatie dragen?

Ja, gebruik bij voorkeur de N6 24 hour Skin Care over de hele huid en met een kwastje of wattenstaafje Egliser. Hieroverheen mag watervaste camouflage worden aangebracht.


Op de foto is het artikel gezien dat in de LINDA stond (N168) linksboven is de Skinroller voor thuis te zien.


Alle genoemde producten zijn te krijgen in webshop www.rosenbergskinclinic.nl


#Postinflammatoirehyperpigmentatie #acne #glycolzuur #Peeling #microneedling #litteken #pigmentvlek

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page