top of page

Genitale wratten bij de vrouwVrouw op strand met genitale wratten
Een condoom beschermt helaas niet volledig

Genitale Wratten bij de vrouw: Alles wat je moet weten

Genitale wratten zijn een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Hoewel het een veelvoorkomende infectie is, kan het begrijpen van genitale wratten en het beheren ervan cruciaal zijn voor de gezondheid van de vrouw. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op genitale wratten bij vrouwen, inclusief oorzaken, symptomen, behandelingsopties en preventiemethoden.


Wat zijn Genitale Wratten en waar zitten ze bij de vrouw?

Genitale wratten zijn kleine, vleeskleurige bultjes of uitstulpingen die rond de geslachtsorganen van vrouwen kunnen verschijnen. Ze worden veroorzaakt door bepaalde stammen van het humaan papillomavirus (HPV), een virus dat wordt overgedragen via seksueel contact. Deze wratten kunnen variëren in grootte en aantal, en ze kunnen zich verspreiden naar nabijgelegen gebieden bij de vrouw, dus ook tussen de schaamlippen, in de vagina en rond of zelfs iets in de anus.


Oorzaken van Genitale Wratten bij de vrouw

De belangrijkste oorzaak van genitale wratten is infectie met bepaalde stammen van het humaan papillomavirus (HPV). HPV wordt gemakkelijk verspreid via seksueel contact, inclusief vaginale, anale of orale seks met een besmette partner van de vrouw. Het hebben van meerdere seksuele partners, een verzwakt immuunsysteem en het ontbreken van regelmatige screenings voor HPV kunnen het risico op het ontwikkelen van genitale wratten verhogen.


Symptomen van Genitale Wratten bij de vrouw

De symptomen van genitale wratten bij vrouwen kunnen variëren, maar ze omvatten meestal:

 1. Kleine, vleeskleurige bultjes of uitstulpingen in het genitale gebied

 2. Jeuk of irritatie rond de wratten

 3. Bloedingen tijdens geslachtsgemeenschap

 4. Ongemak of pijn bij het plassen

 5. Bij niet tijdige behandeling kunnen de wratten zich uitbreiden richting de anus en zelfs de stoelgang belemmeren.

Het is belangrijk op te merken dat genitale wratten niet altijd symptomen veroorzaken, waardoor sommige vrouwen mogelijk niet eens weten dat ze besmet zijn.


Behandeling van Genitale Wratten bij de vrouw

Hoewel genitale wratten vanzelf kunnen verdwijnen, kunnen ze ook behandeling vereisen, vooral als ze symptomen veroorzaken of zich verspreiden. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

 1. Topische medicatie: Crèmes of oplossingen die rechtstreeks op de wratten worden aangebracht om ze te verwijderen.

 2. Cryotherapie: Bevriezing van de wratten met vloeibare stikstof, waardoor ze uiteindelijk afsterven.

 3. Chirurgische ingrepen: Het verwijderen van de wratten met behulp van chirurgische technieken, zoals elektrochirurgie of lasertherapie.

Het is belangrijk om met een zorgverlener (huidspecialisten.com) te praten om de meest geschikte behandelingsoptie voor uw specifieke situatie te bepalen.


Zalf bij genitale wratten voor de vrouw

Alle cliënten die zich wenden tot de genitale wrattenspecialist J.A.T.W. Rosenberg hebben geen baat gehad bij , zalf of gels. Ervaring leert dat cliënten zelfs hinder en weefselschade hebben ondervonden. Cryotherapie en een wijziging in leefstijl blijken zeer doeltreffend te zijn. Rosenberg zal via een intake onderzoeken en advies geven over de best passende leefstijl, c.q voedingspatroon die bij jou past om het HPV virus weg te houden na de behandeling.


Preventie van Genitale Wratten bij de vrouw

Hoewel genitale wratten moeilijk volledig te voorkomen zijn vanwege hun virale oorsprong, zijn er enkele stappen die vrouwen kunnen nemen om hun risico te verminderen:

 1. Gebruik van condooms: Condooms kunnen het risico op HPV-overdracht verminderen, hoewel ze niet volledig beschermen omdat HPV ook via huidcontact kan worden verspreid.

 2. HPV-vaccinatie: Het HPV-vaccin is beschikbaar en kan bescherming bieden tegen de stammen van HPV die genitale wratten veroorzaken, evenals tegen HPV-stammen die verantwoordelijk zijn voor cervicale kanker.

 3. Beperking van seksuele partners: Het beperken van het aantal seksuele partners kan het risico op HPV-overdracht verminderen.

 4. Versterk je microbioom, daar zit je afweer-systeem in.


Conclusie voor wratten bij de vrouw

Genitale wratten zijn een veelvoorkomende aandoening bij vrouwen, veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Hoewel ze vaak geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, kunnen ze ongemak veroorzaken en zich verspreiden. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen, behandelingsopties en preventiemethoden van genitale wratten is essentieel voor vrouwen om hun seksuele gezondheid te beschermen. Als je denkt dat je genitale wratten heeft, raadpleeg dan een zorgverlener (Huidspecialisten.com) voor een juiste diagnose en behandeling.


Neem gerust contact op per WhatsApp voor een behandeling door wratten-specialist J.A.T.W. rosenberg in Amsterdam, Blaricum of Utrecht. Voor de eerste behandeling betaal je 120 euro startkosten, hier zitten max 2 wratjes bij inbegrepen. Voor elk volgend wratje betaal je 19 euro per wratje. Als het een (bijna) ontelbare hoeveelheid is dan wordt er van tevoren een vaste prijs afgesproken.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page