top of page

Genitale wratten door HPVGenitale wratten, ook wel bekend als condylomata acuminata of gewoon wratten, worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). HPV is een veelvoorkomend virus dat via seksueel contact wordt overgedragen. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten HPV, waarvan sommige verantwoordelijk zijn voor genitale wratten. Genitale wratten worden veroorzaakt door het hpv (humaan papilloma virus). Er bestaan veel verschillende hpv-typen, die ook andere ziektes tot gevolg kunnen hebben. Genitale wratten worden vrijwel altijd veroorzaakt door hpv type 6 en 11.


Symptomen van HPV

Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 2 jaar weer zelf op. In sommige gevallen ruimt het lichaam het virus niet op en kan HPV genitale wratten en (op lange termijn) kanker veroorzaken.


Mogelijke gevolgen van HPV Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wrattenveroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. Je krijgt HPV (humaan papillomavirus)(humaan papillomavirus) via seksueel of intiem contact. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen.


Hoe zien genitale wratten dor HPV eruit

Genitale wratten zijn kleine, huidkleurige of roze gezwellen die op of rond de geslachtsdelen, anus en mond kunnen verschijnen. Ze kunnen zich in clusters vormen en lijken op bloemkool. Genitale wratten zijn meestal onschadelijk, maar ze kunnen ongemak of onzekerheid veroorzaken.

Het humaan papillomavirus kan ook geassocieerd worden met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker en sommige vormen van keelkanker. Er zijn vaccins beschikbaar die gericht zijn op het voorkomen van bepaalde HPV-infecties en daardoor ook het risico op gerelateerde aandoeningen, waaronder genitale wratten, verminderen.


Hoe krijg je kanker van HPV? Het virus kan dan in de cellen van het slijmvlies van de baarmoederhals gaan zitten. Bij de meeste vrouwen ruimt het afweersysteem HPV op. Als het afweersysteem HPV niet opruimt, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Dit heet dysplasie en kan het voorstadium van baarmoederhalskanker zijn.


Welke soorten kanker krijg je van HPV? HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het is een heel besmettelijk virus dat 6 soorten kanker kan veroorzaken: baarmoederhalskanker, kanker van de mond- en keelholte, schaamlip-, anus-, penis- en vaginakanker. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV.


Hoeveel procent baarmoederhalskanker door HPV? Zonder het bevolkingsonderzoek zouden er geen 200 mensen per jaar overlijden maar 500. Ook al heeft bijna iedereen een keer HPV (humaan papillomavirus), maar weinig mensen krijgen baarmoederhalskanker. Meestal ruimt het lichaam HPV binnen 2 jaar zelf op. De kans dat HPV zorgt voor baarmoederhalskanker is minder dan 1%.


Kan je ziek worden van genitale wratten HPV? Als ze in aantal en grootte toenemen, kunnen de genitale wratten hinder geven bij de stoelgang of bij het vrijen. Bovendien kunnen de wratten een vervelend gezicht zijn. Bij mensen met slechte weerstand kunnen de genitale wratten fors uitgroeien en ontstoken raken met een bacterie met soms ernstige gevolgen.


Kan je HPV krijgen als je maar 1 partner hebt? Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.


HPV besmetting zonder sex

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.


Hoe lang kan HPV slapend zijn?

De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken. De drager kan de infectie dan wel overdragen.


Kan je besmet worden met het HPV virus via een besmette toiletbril?

De kans is klein op een hygiënisch goed onderhouden toilet, maar het kan. Dit geldt ook voor een handdoek of scheermesje.


Keelkanker door HPV

HPV is het humaan papillomavirus en speelt bij sommige patiënten een rol bij het ontstaan van keelkanker. De kans op genezing is ook beter als de oorzaak van de keelkanker HPV is. HPV keelkanker symptomen zijn keelpijn, slikproblemen of pijn op de borst bij het slikken.


Meer informatie ook over de behandeling via cryotherapie


Als je denkt dat je genitale wratten hebt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen bij een zorgverlener (Huidspecialisten.com), omdat ze kunnen worden behandeld om symptomen te verlichten en de verspreiding van het virus te verminderen. Dit kan onder meer het gebruik van crèmes, bevriezing of andere medische ingrepen omvatten, afhankelijk van de ernst van de wratten. Het is ook essentieel om veilige sekspraktijken te volgen en overweging te geven aan HPV-vaccinatie om het risico op infectie te verminderen.

10 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page