top of page

Genitale wratten, wat zijn dat en hoe kom je er snel van af!


Genitale wratten (condylomata acuminata), ook wel humaan papillomavirus genoemd, zijn een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus veroorzaakt wratten die in groepjes bij elkaar rond de vagina, penis of anus zitten. De wratten zijn één tot vijf millimeter groot en kunnen grijs, roze of rood van kleur zijn. De wratten zijn heel besmettelijk. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk en verdwijnen ze meestal vanzelf weer.


Hoe kom je aan genitale wratten?

 • Seks: zowel anaal, als oraal als vaginaal;

 • huid op huid contact, bijvoorbeeld door vingeren;

 • direct na elkaar een seksspeeltje gebruiken;

 • gebruik van dezelfde handdoek.


Hoe kunnen genitale wratten weggaan en waarom verdwijnen ze soms ook niet

De incubatietijd bij genitale wratten is 1 tot 8 maanden. Gemiddeld is de incubatietijd 3 maanden. In uitzonderlijke gevallen kan de incubatietijd tot 7 jaar teruggaan.

Als je ze eenmaal hebt kan het 2 jaar duren voordat ze uit zichzelf weggaan. Als je niet rookt en gezond leeft dan lukt het jouw lichaam meestal om dit virus zelf te klaren. Als je rookt kun je pech hebben dat je lichaam er niet aan toe komt om het virus te klaren omdat het immuunsysteem druk is met het opruimen van nicotine en andere toxische stoffen.


Naar de huisarts of rechtstreeks naar een specialist in genitale wratten?

Je kunt een bezoekje brengen aan je huisarts. Meestal wordt er dan een aanstip tinctuur voorgeschreven. Ik schrijf dit blog vanuit mijn ervaring als specialist in genitale wratten met een andere behandelmethode dus doe zelf onderzoek en beslis wat het beste bij jou past. Mijn ervaring is dan mijn cliënten meestal al eerst bij de huisarts zijn geweest maar zonder succes. Wat ik van mijn cliënten hoor is dat de tinctuur bijtend materiaal is en vooral de gezonde (gevoelige!) huid aantast. Dit resulteert in een pijnlijk onderkantje waardoor de tranen soms in de ogen van de client staan. Ik zeg weleens " ze komen huilend binnen en gaan ook huilend weg" maar dan zijn het tranen van geluk! Dat is ook de reden dat ik dit werk zo graag doe, zo dankbaar werk!


Soms schamen cliënten zich, niet nodig!

Genitale is de op 2 na meest voorkomende SOA ,op 1 staat chlamydia. Bovendien, uiteraard helpt een condoom zeker maar heelbaak bevinden de genitale wratten zich ook buiten het gebied van de penis en de vagina. Bovendien is het risico op besmetting via de handen ook vrij groot. Met andere woorden je kunt er vrijwel niets aan doen. Naar de genitale rattenspecialist stappen is wel een goed idee, zo ben je er wellicht veel sneller van verlost.De behandeling bij de genitale wratten specialist

Bij Huidpraktijk Rosenberg Skin Clinic zijn ze dagelijks genitale wratten aan het behandelen. Dat is prettig want dat werk laagdrempelig voor jou om daar een afspraak te maken. Deze huidpraktijk werkt met Cryotherapie maar anders dan de stikstof-tank die je misschien ooit gezien hebt bij het wratten-uurtje bij de huisarts. Daar wordt op een pijnlijke wijze een stikstof wattenstaafje op de wrat gedrukt waardoor ook het gezonde weefsel eromheen wordt aangedaan.

Bij genitale wratten specialist Rosenberg werken ze met een pennetje die jouw wratje niet eens aanraakt. Uit de pen komt een zeer dun straaltje -89 graden. Hierdoor wordt met uiterste precisie jouw wratje bevroren.Binnen 2 weken vormt zich een nieuwe huid van binnenuit en zal jouw wratje na 2 weken weg zijn. Soms is herhaling nodig.


Kunnen de wratjes terug komen?

Zelfs na een hele lange tijd kunnen de wratjes terug komen. De wratjes worden veroorzaakt door het HPV virus 6 of 11. Deze draag je mee in je bloed.


Hoeveel kun je er krijgen als je niets doet?

Ik kan alleen spreken uit mijn jarenlange ervaring in de huidpraktijk in Blaricum. Soms is er sprake van 2 of 4 maar aantallen van boven de 10 komen het meeste voor. In een aantal gevallen kon ik ze niet meer tellen en waren de wratjes als bloemkoolroosjes tegen elkaar aan geclusterd. Het vervelende is ook dat ze niet op 1 plek blijven maar zich ook over een relatief groot oppervlak kunnen verspreiden.


Genitale wratten bij vrouwen zitten op de volgende plekken:

 • Rond de clitoris;

 • rond de anus;

 • bij de ingang van de vagina;

 • op de huid rondom de vagina;

 • soms in de vagina en op de baarmoedermond


Genitale wratten bij mannen zitten op de volgende plekken:

 • Op de balzak;

 • op de eikel;

 • op de penis;

 • op de huid rondom de penis;

 • rond de anus

Heb je vragen of wil je een afspraak maken WhatsApp dan gerust op 0653 27 60 70 of bel 035-208 720 uiteraard gaan we discreet met je gegevens om. Zo plannen wij ook de afspraken zo ruim dat je nooit hoeft te wachten of een andere client tegen komt.


Naast de praktijk in Blaricum zijn voldoende gratis parkeerplaatsen en een elektrisch oplaadpunt. Ons adres in Blaricum is 1 minuut rijden vanaf de afslag HUIZEN BLARICUM vanaf de A2744 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page