top of page

The Full Story

Alles over Puistjes & Acne

Acne klinkt heel ernstig. Dat kan het ook zijn maar acne is de grote paraplu waaronder ook de gerstekorrel, mee-eter en het puistje valt. Voorkomen is dus inderdaad beter dan genezen Preventief een Acne-behandeling doen is dus een heel goed idee!

  • Wie krijgen er Acne?

Acne Vulgaris is de meest voorkomende Acne. Vulgaris betekent jeugd maar komt op latere leeftijd ook nog voor.

Bijna iedereen krijgt er mee te maken. 85% tussen de 12 en 25 jaar en na de 40 jaar heeft nog 1% van de mannen en 5% van de vrouwen er last van. Behalve dat het de meest voorkomende huidprobleem is moeten we ook de psychische belasting niet onderschatten.

  • Hoe ontstaat Acne?

Vaak veroorzaakt door hormonen maak je meer talg aan. Op zich is dat niet zo erg maar als datzelfde hormoon er ook nog voor zorgt dat je bovenste laag van je huid taai wordt dan kan het talg zijn uitweg niet vinden naar boven. De verstopping uit zich oppervlakkig als zwarte mee-eters (commedonen) of met dieper gelegen verstoppingen van de uitgang (porie) en dat zijn witte commednen. Op dat moment zorgt de natuur ervoor dat er een ontsteking plaats gaat vinden. De Propioni Acne Bacterie komt zich er ook mee bemoeien en eet vrolijk van de talgklierwand en maakt deze stuk. Talgklierfollikel ontsteking. De vele bacteriën die in de talgklier aanwezig zijn zorgen ervoor dat het talg wordt omgezet in vrije vetzuren die zeer irriterend werken. Uiteindelijk zorgen deze zuren ervoor dat de talgklierfollikel uitscheurt en het pus eruit loopt.

  • Welke andere oorzaken zijn er nog meer, van buitenaf, voor het ontstaan van Acne?​

Medicijnen zoals Prednison kan Acne veroorzaken.

Verder als er veel druk wordt uitgeoefend bijvoorbeeld door een helm of veel leunen op de kaak, kan er Acne ontstaan.

Dwangmatig krabben, vooral door jonge meisjes en jonge vrouwen

Ook zien we regelmatig dat bij het hebben van Acne Vulgaris en iemand krabt er steeds aan dat de Acne daarmee in stand wordt gehouden. (krab-Acne...officieel Acne excoriée)

  •  Wat is Milia (gerstekorrels)

Een millium is een gerstekorrel. Het is een wit hard speldeknopje waarbij verder geen roodheid, warmte of zwelling waarneembaar is (de 3 kenmerken van een ontsteking) De gerstekorrel is eigenlijk de ontstekingsperiode alweer voorbij. Het lichaam heeft het ingekapseld. Er zit een strak huidvliesje omheen en het talgknopje is hard geworden. De gerstekorrel zal zelden uit zichzelf verdwijnen. De acne-specialist kan met een naaldje het vliesje open maken en de gerstekorrel kan er dan uit.

Bij Acne Conglobata loopt het pus onderhuids. Als deze onsteking een ernstigere vorm aanneemt met koorts en mogelijk bloedvergiftiging dan noemen we dat Acne Fulminans

Acne Inversa (de naam die dermatologen gebruiken) is een ernstige chronische vorm van Acne waar 1% van de bevolking mee te kampen heeft. De Acne bevindt zich in de huidplooien, oksels en liezen van mensen met overgewicht, meestal vrouwen. Een andere naam is Acne ectopia en “hidradenitis suppurativa. Deze laatste naam betekent etterende zweetklieren.

Acne keloidalis nuchae is geen ontsteking aan de talgklier maar aan de haarwortel. Het laat een spoor na van littekenweefsel. Komt meestal voor in de nek en heeft ook haaruitval ten gevolg. Het komt meestal voor bij negroïde mannen maar komt ook voor bij blanke mannen. Het heeft niets te maken met ingegroeide haren. Acne neonatorum is baby acne door hormonen van de moeder en gaat meestal naar een paar maanden over maar een behandeling kan dit versnellen.

Selfie in het park

Acne Littekens

Wanneer acne flink ontstoken is geraakt kan het na genezing ontsierende littekens achterlaten. Acne littekens zijn vaak ernstiger wanneer het acne te laat of niet goed werd behandeld.

​Extra kans op ernstige littekens heb je als je zelf je puistjes uitknijpt!

Studies waarbij mensen met ernstige acne werden bestudeerd laten zien dat 40-95% van de mensen acne littekens krijgt, maar slechts 1 op de 3 hiervan behandeling voor zoekt. Veel mensen met (ernstige) acne littekens schamen zich ervoor en ontwikkelen soms psychosociale problemen.

Littekens kunnen eruit ziet als putjes maar ook als vlekjes. De beste behandeling is Microneedling evt in combinatie met een Glycolzuur Peeling indien er vlekjes zichtbaar zijn (Post-inflammatoire hyperpigmentatie)

Conclusie over Acne

De conclusie is dat bijna iedereen er wel eens last van heeft maar weinigen boeken een Acnebehandeling. Wellicht door het woord Acne...dat heb ik niet.

Bij een aanvullende verzekering ben je meestal ook verzekerd voor een huidbehandeling, hier lees je er meer over.....

 

Een goede thuisverzorging doet meestal al wonderen. Gebruik de Facewash en het product ACNE, beide in de webshop te verkrijgen. 

Gepubliceerde artikelen:

Gezichtsreiniging
bottom of page