top of page

Rimpels, de oorzaak, voorkomen en genezen


Knappe vrouw en man die succesvol rimpels voorkomen
Rimpels voorkomen door gezonde leefstijl en skincare

Collageenverlies is een oorzaak van rimpels

Rimpels zijn een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces van de huid en worden veroorzaakt door verschillende interne en externe factoren. De wetenschap achter rimpelvorming is complex en omvat verschillende biologische processen.

Een belangrijke factor bij het ontstaan van rimpels is de afname van collageen en elastine in de huid. Collageen en elastine zijn eiwitten die de huid stevigheid en elasticiteit geven. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van deze eiwitten af, waardoor de huid zijn veerkracht verliest en rimpels ontstaan.


Collageen aanvullen om rimpels te voorkomen of (deels) te repareren


Rosenberg; Anti-rimpel crème N8 bevat o.a. Hyaluronzuur, vitamine A en Zink
Rosenberg; Anti-rimpel crème N8 bevat o.a. Hyaluronzuur, vitamine A en Zink
 • Microneedling; door middel van zeer kleine naaldjes die je nauwelijks voelt wordt er in de huid geprikt waardoor je huid denkt dat er een wondje is en collageen gaat maken. Deze methode kan (en dieper) worden toegepast in de huidpraktijk (Huidspecialisten.com) of bestel de thuis versie in 2 maten; small 0.20 mm voor om de dag en strong 0.50 mm voor 1x per 7-14 dagen (afhankelijk van je huid). Alle producten (ook die hieronder staan) zijn verkrijgbaar in de webshop www.rosenbergskinclinic.nl en bij BOL

 • Led PDT licht therapie, je kent ze wel de maskers met licht. Alleen bedoelen we hier de professionele versie met 630 nanometer voor rood licht

 • Glycolzuur in 12% of hoger, zet de huid aan tot het aanmaken van fibroblasten, elastieke vezels en collageen.

 • Hyaluronzuur in klein moleculaire versie kan diep in de huid dringen om rimpels te repareren.

 • Vitamine A zuur op recept (mogelijke bijwerkingen haaruitval, nachtblindheid), Retinol (irritatie als bijwerking) of de nieuwe vitamine A (Hydroxypinacolone Retinoate) die Rosenberg Skin Clinic toepast in haar skincare.

Wat je niet moet doen bij rimpels

mensen op het strand aan het zonnen; De zon, oorzaal N1 van rimpels
De zon, oorzaal N1 van rimpels

Externe factoren spelen ook een significante rol bij het ontstaan van rimpels. Blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering en rimpelvorming. Ultraviolette (UV) straling beschadigt de huidcellen en versnelt het afbraakproces van collageen en elastine. Dit leidt tot een verlies van stevigheid en elasticiteit, wat resulteert in de vorming van rimpels.

Andere externe factoren die bijdragen aan rimpelvorming zijn roken, luchtvervuiling en een ongezonde levensstijl. Roken veroorzaakt oxidatieve stress in de huid, wat leidt tot een versnelde afbraak van collageen en elastine. Luchtvervuiling bevat schadelijke deeltjes die de huid beschadigen en het verouderingsproces versnellen.


 • Slaaptekort en Rimpelvorming

Slaap speelt een cruciale rol bij het herstel van de huid en het reguleren van verschillende fysiologische processen. Onderzoek heeft aangetoond dat chronisch slaaptekort kan leiden tot een verstoorde huidbarrière, vermindering van collageenproductie en toegenomen expressie van inflammatoire markers, wat uiteindelijk kan bijdragen aan de vorming van rimpels. Melatinine innemen een uur voor het slapen draagt bij aan het sneller en vaster slapen.


 • Effecten van Hardlopen op de Huid en rimpels

Hoewel regelmatige lichaamsbeweging gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid, kunnen bepaalde vormen van fysieke activiteit, zoals hardlopen, de huid belasten. Beter kan er gekozen worden voor fietsen, roeien, wandelen, zwemmen (in de natuur), schaatsen en skiën.


 • Suikers, Huidveroudering en rimpels

Consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kan leiden tot de vorming van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's) in de huid. AGE's kunnen collageen en elastine beschadigen, waardoor de huid haar stevigheid en elasticiteit verliest, wat bijdraagt aan het ontstaan van rimpels.


 • Fronsen, Expressielijnen en rimpel

Herhaalde gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen, kunnen leiden tot de vorming van expressielijnen en rimpels op specifieke gebieden van het gezicht. Door constante spieractiviteit kunnen de huid en het onderliggende bindweefsel worden belast, wat op den duur kan leiden tot blijvende rimpelvorming.


 • Chloor, Stoom en Saunabezoek en rimpels

Blootstelling aan chloor in zwembaden, stoom en saunabezoeken kunnen verschillende effecten hebben op de huid. Chloor kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen en leiden tot uitdroging, wat de huid kan doen verouderen.


 • Bepaalde stoffen in cosmetica, e.d.Twee mooi opgemaakte gezichten; make-up en crèmes kunnen rimpels veroorzaken
Rimpels door bepaalde ingrediënten in cosmetica

Helaas bevatten heel veel zogenaamd goede producten stoffen die de huidgezondheid niet ten goede komt. Alcohol, parfum, conserveringsmiddelen, minerale oliën, emulgatoren, kleurstoffen en dat ook nog eens vaak onder schuilnamen. En als je dan al denkt goed bezig te zijn met een goede skincareroutine-lijn dan kiezen de meeste onder ons voor een foundation en andere make-up producten die slecht zijn voor je huidconditie. Rosenberg Skin Clinic is vrij van alle irriterende stoffen en werkt op dit moment aan make-up die gezonder is om op te doen dan weg te laten. Nog heel even geduld....hou de website www.rosenbergskinclinic.nl in de gaten of geef je op voor de nieuwsbrief.


De mazzel of pech bij het wel of niet krijgen van rimpels

Naast deze factoren zijn genetica en hormonale veranderingen ook van invloed op de vorming van rimpels. Sommige mensen hebben van nature een betere huidstructuur en kunnen langer een jeugdige uitstraling behouden, terwijl anderen sneller tekenen van veroudering vertonen.


Maatregelen in leefstijl om rimpels te verminderen

Hoewel rimpels een onvermijdelijk onderdeel zijn van het verouderingsproces, zijn er verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om hun vorming te vertragen of te verminderen. Het gebruik van zonnebrandcrème (zonder toevoegingen van parfum, conserveringsmiddelen, emulgatoren en alcohol), het vermijden van roken en een gezonde levensstijl met voldoende hydratatie en voedingsstoffen kunnen allemaal helpen om de huid gezond en jeugdig te houden.

Ons lichaam kan collageen zelf aanmaken, maar het heeft daarvoor wel voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine C en koper (cacaou) nodig. Verder kun je collageen onder meer in vlees, bottenbouillon (bone broth), vis en gelatine.


Mogelijkheden met medische behandelingen om rimpels te voorkomen of te verwijderen

Bovendien zijn er verschillende cosmetische behandelingen beschikbaar, zoals injectables en Botox die kunnen helpen bij het verminderen van bestaande rimpels. Let wel op dat het dan niet om huidverbetering gaat. De conditie van de huid wordt niet gezonder dan de eerder genoemde methoden.


Botox

Man krijgt BOTOX tegen fronsrimpels
BOTOX tegen fronsrimpels

Bij Botox wordt er een vloeistof in het spierweefsel gespoten waardoor mimiek niet meer mogelijk is waardoor de rimpel werd veroorzaakt zoals bijvoorbeeld bij en voorhoofdrimpels. Ook kraaienpootjes kunnen worden stilgelegd. Fillers zijn meer bedoeld om te vullen.Fillers

Vrouw krijgt filler; Een filler vult de rimpel en/of geeft meer volume
Een filler vult de rimpel en/of geeft meer volume

Er zijn fillers die diep worden ingespoten om volumeverlies op te vullen zoals bij de neislippenplooi. Oppervlakkige fillers zijn van dunnere vloeistof (Hyaluronzuur) en zijn voor oppervlakkige rimpels.

Advies; ook als je kiest voor fillers, pas tegelijkertijd alle gezonde huidverbeterende technieken toe om je huid voor toekomstige rimpels te voorkomen of uit te stellen. Het scheelt je in ieder geval uiteindelijk heel wat ML's aan fillers en je krijgt ook nog eens een mooiere (fijne poriën), minder of geen pigmentvlekken en geen verstoppingen en grauwe dode huidcellen. Ga voor een gezonde huid met een stralende glow!


Gerelateerde BLOG-titels


Te koop bij webshop www.rosenbergskinclinic.nl (altijd op voorraad) en bij BOL 

Rosenberg Skin Clinic is aangesloten bij Huidspecialisten.com 

Voor vragen over jouw huid of producten is er een WhatsApp service op +31(0)6 53 27 60 70 of bel +31(0)35-208 07 20


433 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page